De weg naar succes?

Hoogste tijd om eens stil te staan bij onze missie: ‘jongeren inspireren op weg naar succes. Het moge duidelijk zijn; bij Soapbox zetten we meteen lekker hoog in! Als organisatie willen we jongeren gedurende hun ontwikkeling heel graag -op onze eigen creatieve wijze- handvatten aanreiken om succesvol te worden én blijven. Het begrip succes is nogal abstract, dat geven we toe. Wat houdt succes anno 2017 eigenlijk in?

Wij gingen op onderzoek uit om te peilen wat jongeren zoal verstaan onder het begrip succes. We ontvingen uiteenlopende reacties. Zo beschouwde iemand een leuke baan als succes, iemand anders zelfontwikkeling en weer iemand anders zag de goedkeuring van haar vader als een teken van succes. Ook financiële voorspoed, respect, gelukkig zijn, support, winnen en een groot netwerk werden als antwoord gegeven.

Als we de signalen uit de gezondheidssector mogen geloven, wordt succes vandaag de dag door het gros van de Nederlandse bevolking iets te fanatiek nagestreefd. Niet alleen de doorgewinterde carrièrejager, maar ook jonge werknemers lijken regelmatig te bezwijken onder de immense (werk)druk die dit streven met zich mee brengt (bron). Ook de Sociaal Economische Raad stelde eind 2016 vast dat het ervaren van stress in diverse levensfasen verontrustend vaak voorkomt. Volgens journaliste Wilma de Rek kan dit onder andere komen doordat mensen voortdurend verschillende rollen en verantwoordelijkheden moeten zien te combineren. Daarnaast hebben ook prestatiedruk en het maken van een grote hoeveelheid keuzes hier een groot aandeel in (bron). Andere oorzaken die we tijdens onze research regelmatig de revue zagen passeren, waren de vervaagde grens tussen werk en privé, perfectionisme en iemands zogeheten coping style. Opgebrand raken is in veel gevallen dan ook een combinatie van werk, persoonlijkheid en sociale omgeving (bron).

Eerlijk is eerlijk: een goede baan, een druk sociaal leven, voldoende sporten, gezond eten en 24/7 bereikbaar zijn. En dit alles natuurlijk ook regelmatig etaleren via social media. Klinkt als een flinke portie ‘veel balletjes in de lucht houden.’ Vind je ook niet?

Eind maart 2017 is presentatrice Sophie Hilbrand van start gegaan met een nieuwe documentaire, genaamd ‘Sophie in de mentale kreukels’. Een programma waarbij Sophie stilstaat bij het beruchte fenomeen burn-out. Een verschijnsel dat binnen onze huidige maatschappij steeds vaker de kop op steekt. Op een hele persoonlijke wijze onderzoekt Sophie diverse aspecten die mogelijk ten grondslag liggen aan een burn-out en probeert daarbij tevens het heersende taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Door onder andere in beeld te brengen dat ook BN’ers -die toch vaak een living the good life-imago hebben- worstelen met heersende verwachtingen, onzekerheden en het creëren van balans, wordt indirect aangegeven dat deze struggle niets is om je voor te schamen.
Het is echt menselijk.

Bij Soapbox laten we het begrip succes bewust lekker breed. Er bestaat namelijk niet één succes-hokje. Iedereen bepaald voor zichzelf wat succesvol zijn inhoudt en in welke mate dit relevant is. Op unieke wijze richting geven aan jouw eigen ontwikkeling en daarbij jouw persoonlijke doelen nastreven, maakt dat je succesvol kan zijn en blijven.
En wij -team Soapbox- staan daarbij aan jouw zijde om je de diverse mogelijkheden en richtingen binnen de maatschappij te vertellen, laten zien en ondervinden.

Wij geloven in een trial en error-proces, waarbij het voortdurend aftasten is of de ingeslagen weg nog bij jouw doelen past. Zo niet; tijd om te heroriënteren. Zo ja, just keep going my friend!

Natuurlijk, ambities zijn prachtig. Jezelf ontwikkelen, een steentje bijdragen aan de maatschappij en de huur kunnen betalen; allemaal belangrijk. Maar zullen we proberen om onze verwachtingen een heel klein beetje bij te stellen? Ons ambitieus streven realistisch te houden en voldoende tijd voor ontspanning in te bouwen? Het draait immers allemaal om een balans die werkt voor jou.

Kortom, laten we iets minder streng zijn voor elkaar en onszelf. Daar wordt het leven namelijk nóg leuker van!

Kirsten Rietbergen

 

Hoogste tijd om eens stil te staan bij onze missie: ‘jongeren inspireren op weg naar succes. Het moge duidelijk zijn; bij Soapbox zetten we meteen lekker hoog in! Als organisatie willen we jongeren gedurende hun ontwikkeling heel graag -op onze eigen creatieve wijze- handvatten aanreiken om succesvol te worden én blijven. Het begrip succes is nogal abstract, dat geven we toe. Wat houdt succes anno 2017 eigenlijk in?

Wij gingen op onderzoek uit om te peilen wat jongeren zoal verstaan onder het begrip succes. We ontvingen uiteenlopende reacties. Zo beschouwde iemand een leuke baan als succes, iemand anders zelfontwikkeling en weer iemand anders zag de goedkeuring van haar vader als een teken van succes. Ook financiële voorspoed, respect, gelukkig zijn, support, winnen en een groot netwerk werden als antwoord gegeven.

Als we de signalen uit de gezondheidssector mogen geloven, wordt succes vandaag de dag door het gros van de Nederlandse bevolking iets te fanatiek nagestreefd. Niet alleen de doorgewinterde carrièrejager, maar ook jonge werknemers lijken regelmatig te bezwijken onder de immense (werk)druk die dit streven met zich mee brengt (bron). Ook de Sociaal Economische Raad stelde eind 2016 vast dat het ervaren van stress in diverse levensfasen verontrustend vaak voorkomt. Volgens journaliste Wilma de Rek kan dit onder andere komen doordat mensen voortdurend verschillende rollen en verantwoordelijkheden moeten zien te combineren. Daarnaast hebben ook prestatiedruk en het maken van een grote hoeveelheid keuzes hier een groot aandeel in (bron). Andere oorzaken die we tijdens onze research regelmatig de revue zagen passeren, waren de vervaagde grens tussen werk en privé, perfectionisme en iemands zogeheten coping style. Opgebrand raken is in veel gevallen dan ook een combinatie van werk, persoonlijkheid en sociale omgeving (bron).

Eerlijk is eerlijk: een goede baan, een druk sociaal leven, voldoende sporten, gezond eten en 24/7 bereikbaar zijn. En dit alles natuurlijk ook regelmatig etaleren via social media. Klinkt als een flinke portie ‘veel balletjes in de lucht houden.’ Vind je ook niet?

Eind maart 2017 is presentatrice Sophie Hilbrand van start gegaan met een nieuwe documentaire, genaamd ‘Sophie in de mentale kreukels’. Een programma waarbij Sophie stilstaat bij het beruchte fenomeen burn-out. Een verschijnsel dat binnen onze huidige maatschappij steeds vaker de kop op steekt. Op een hele persoonlijke wijze onderzoekt Sophie diverse aspecten die mogelijk ten grondslag liggen aan een burn-out en probeert daarbij tevens het heersende taboe rondom dit onderwerp te doorbreken. Door onder andere in beeld te brengen dat ook BN’ers -die toch vaak een living the good life-imago hebben- worstelen met heersende verwachtingen, onzekerheden en het creëren van balans, wordt indirect aangegeven dat deze struggle niets is om je voor te schamen.
Het is echt menselijk.

Bij Soapbox laten we het begrip succes bewust lekker breed. Er bestaat namelijk niet één succes-hokje. Iedereen bepaald voor zichzelf wat succesvol zijn inhoudt en in welke mate dit relevant is. Op unieke wijze richting geven aan jouw eigen ontwikkeling en daarbij jouw persoonlijke doelen nastreven, maakt dat je succesvol kan zijn en blijven.
En wij -team Soapbox- staan daarbij aan jouw zijde om je de diverse mogelijkheden en richtingen binnen de maatschappij te vertellen, laten zien en ondervinden.

Wij geloven in een trial en error-proces, waarbij het voortdurend aftasten is of de ingeslagen weg nog bij jouw doelen past. Zo niet; tijd om te heroriënteren. Zo ja, just keep going my friend!

Natuurlijk, ambities zijn prachtig. Jezelf ontwikkelen, een steentje bijdragen aan de maatschappij en de huur kunnen betalen; allemaal belangrijk. Maar zullen we proberen om onze verwachtingen een heel klein beetje bij te stellen? Ons ambitieus streven realistisch te houden en voldoende tijd voor ontspanning in te bouwen? Het draait immers allemaal om een balans die werkt voor jou.

Kortom, laten we iets minder streng zijn voor elkaar en onszelf. Daar wordt het leven namelijk nóg leuker van!

Kirsten Rietbergen